میوه انبه خوشمزه،ترش و شیرین و متعلق به مناطق گرمسیری است که بسیاری از خانم ها علاقه بسیاری به خوردن انبه در دوران بارداری نشان می دهند اما به دلیل تغییرات بدن در دوران بارداری بیشتر آن ها در مصرف برخی خوراکی ها از جمله انبه تردید دارند.
انبه از میوه های فوق العاده پر خاصیت برای دوران بارداری است که اگر به مقدار کافی مصرف شود می تواند خواص زیادی برای سلامت زنان باردار داشته باشد که از آن جمله می توان به پیشگیری از کم خونی و پره اکلامپسی، رشد بهتر سیستم عصبی و استخوان های جنین، سلامت دستگاه گوارش، درمان یبوست و بیماری صبحگاهی اشاره کرد.
عناوین این مقاله عبارت است از:
- خواص و فواید انبه برای بارداری
- ارزش غذایی انبه
- در دوران بارداری چه مقدار انبه بخوریم؟
- تاثیرات خوردن انبه در دوران بارداری
- عوارض انبه در دوران بارداری
- سوالات متداول درباره مصرف انبه در بارداری
در این مقاله قصد داریم به بررسی مفصّل خواص و فواید انبه برای بارداری پرداخته و با مضرات احتمالی و نحوه مصرف این میوه آشنا شویم. با مجله اینترنتی ماهتوتا همراه باشید.
خواص و فواید انبه برای بارداری
به طور کلی خوردن انبه رسیده در دوران بارداری مزایای خاص خودش را دارد به شرط آن که فقط بخش های قابل خوردن آن را میل کرده و در مصرف این میوه زیاده روی نکنید.
انبه سرشار از ویتامین های B6 ، A ،C، اسید فولیک، پتاسیم، آهن، مس، فلاونوئیدهای آلفا و بتا کاروتن و منبع عالی انرژی و آنتی اکسیدان ها است و به تامین مواد مغذی اساسی مورد نیاز در دوران بارداری کمک می کند.
یکی از نکاتی که هنگام خرید انبه باید به آن توجه شود انتخاب انبه های ارگانیک است، توصیه می شود از خرید انبه هایی که از روش های شیمیایی برای رسیدن آن ها استفاده شده اجتناب کنید و مانند هر میوه و سبزی دیگر این میوه را در فصل خودش تهیه کنید.
نکته مهم: برخی معتقدند انبه به دلیل طبع بیش از حد گرم آن ممکن است برای جنین مضر باشد اما شواهد کافی در این باره وجود ندارد.
هشدار: قبل از افزودن انبه به رژیم غذایی خود حتما با پزشک مشورت کنید.
ارزش غذایی انبه
انبه سرشار از مواد مغذی و ویتامین های مختلف است که می تواند تا حدی نیازهای تغذیه ای یک خانم باردار را برآورده کند.
برخی مواد مغذی موجود در 100 گرم بخش خوراکی انبه به صورت زیر است:
انبه (100 گرم) | مقدار |
کالری | 55 |
پروتئین | 0.5 گرم |
کربوهیدرات | 11 گرم |
فیبر | 2.02 گرم |
چربی | 0.5 گرم |
در دوران بارداری چه مقدار انبه بخوریم؟
انبه کالری بالایی دارد اما منبع خوب انرژی نیز محسوب می شود و از آن جا که خانم ها در دوران بارداری – به خصوص سه ماهه سوم – به انرژی زیادی نیاز دارند در صورتی که طبق توصیه پزشک لازم است مصرف کالری خود را افزایش دهید می توانید انبه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
با این وجود حتما اعتدال را رعایت کرده و بیش از یک عدد انبه در روز مصرف نکنید.
بیشتر بخوانید: زنان باردار از خوردن این میوه ها پرهیز کنند
تاثیرات خوردن انبه در دوران بارداری
خانم های باردار معمولا به انبه که طعم ترش و شیرین منحصر به فردی دارد و تا حد زیادی حالت تهوع آن ها را بهبود می بخشد علاقه زیادی دارند، اما همان طور که قبلا اشاره کردیم مزیت های انبه تنها به طعم آن خلاصه نمی شود.
برخی فواید انبه برای زنان باردار عبارت است از:
1 – جلوگیری از کم خونی
کم خونی از اختلالات شایع زنان به خصوص در دوران بارداری است و برای جلوگیری از آن لازم است مقدار کافی آهن در رژیم غذایی روزانه گنجانده شود.
انبه از میوه های حاوی آهن است و به تامین آهن مورد نیاز بدن و پیشگیری از کم خونی کمک می کند.
خوردن یک عدد انبه در روز تعداد گلبول های قرمز خون را افزایش داده و با کم خونی مقابله خواهد کرد.
2 – رشد بهتر جنین
اسید فولیک از ویتامین های ضروری دوران بارداری است که به خصوص برای رشد جنین و سیستم عصبی مهم بوده و از آن جا که انبه سرشار از این ماده مغذی می باشد از بروز نقص لوله عصبی که ممکن است در اوایل بارداری رخ دهد پیشگیری می کند.
ویتامین B6 فراوان موجود در انبه نیز مانند اسید فولیک به رشد سیستم عصبی کمک می کند.
3 – سلامت دستگاه گوارش
انبه منبع خوب فیبر محسوب می شود که برای حفظ سلامت دستگاه گوارش مفید بوده و به درمان یبوست که از مشکلات شایع دوران بارداری می باشد کمک می کند.
با این حال توجه داشته باشید زیاده روی در مصرف انبه می تواند به گاز و ناراحتی گوارشی منجر شود.
4 – سرشار از ویتامین C
انبه حاوی ویتامین C فراوان است که به عنوان یک آنتی اکسیدان قوی عمل کرده و از رشد رادیکال های آزاد در بدن جلوگیری می کند.
ویتامین C موجود در انبه خطر زایمان زودرس را نیز کاهش می دهد.
5 – رشد استخوان و دندان
ویتامین A موجود در انبه برای رشد استخوان و دندان های نوزاد مفید است و به سلامت سیستم عصبی و چشم ها کمک می کند.
6 – پیشگیری از پره اکلامپسی
انبه منبع غنی منیزیم است که نوعی درمان طبیعی برای فشار خون بالا محسوب می شود و از پره اکلامپسی جلوگیری می کند.
از آن جا که پره اکلامپسی می تواند به تشنج در دوران بارداری منجر شود افزودن انبه به رژیم غذایی می تواند کمک کننده باشد.
7 – بیماری صبحگاهی
طعم ترش و شیرین انبه به رفع بیماری صبحگاهی که از مشکلات رایج و آزار دهنده در خانم های باردار است کمک کرده و ویتامین B6 موجود در آن نیز صبح های دوران بارداری را قابل تحمل تر می کند.
8 – تعادل مایعات بدن
پتاسیم فراوان موجود در انبه به حفظ تعادل مایعات بدن کمک کرده و مصرف آن به خصوص در دوران بارداری بسیار مهم است زیرا تجمع مایع در اندام های تحتانی می تواند مانع حرکت شده و باعث بروز عوارض خطرناکی در افراد شود.
10 – جلوگیری از مصرف قندهای مصنوعی
از آن جا که برخی خانم های باردار در این دوران تمایل شدیدی به مصرف مواد غذایی شیرین دارند قند طبیعی موجود در انبه باعث می شود هوس خوردن خوراکی های حاوی شیرین کننده های مصنوعی در این خانم ها کاهش یافته و به سلامت عمومی بدن کمک می کند.
عوارض انبه در دوران بارداری
خوردن انبه رسیده ارگانیک دارای عوارض جانبی خاصی نمی باشد اما انبه در صورتی که از روش های مصنوعی برای رسیدن آن استفاده شده باشد ممکن است حاوی کلسیم کاربید باشند، ماده ای که باعث تسریع فرایند بلوغ میوه شده و مصرف آن می تواند مادر و جنین را در معرض اثرات منفی آرسنیک و فسفر قرار دهد.
از جمله عوارض خوردن انبه غیر ارگانیک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- اسهال
- نوسانات خلق و خو
- سرگیجه
- سردرد
- تشنج
- خواب آلودگی
- احساس سوزن سوزن شدن در دست و پا
سوالات متداول درباره مصرف انبه در بارداری
1 – برای کاهش خطر سمی بودن انبه غیر ارگانیک چه کنیم؟
تشخیص این که فرایند بلوغ انبه به صورت طبیعی انجام شده یا مصنوعی کار چندان ساده ای نیست، بنابراین توصیه می شود برای کاهش خطر مسمومیت با انبه به نکات زیر توجه داشته باشید:
- انبه را خوب بشویید و پوست را قبل از خوردن از گوشت جدا کنید
- حتما از چاقو و تخته برش تمیز استفاده کرده و بعد از پوست گرفتن و برش دادن انبه دست خود را کاملا بشویید
- یکی از مطمئن ترین روش ها این است که انبه را به صورت نارس خریداری کرده و بگذارید در خانه برسد
2 – در دوران بارداری انبه نارس بخوریم یا رسیده؟
مصرف متعادل انبه چه به صورت نارس یا رسیده در دوران بارداری بی خطر است. انبه های رسیده اشتها را تحریک کرده و به هضم کمک می کنند و انبه خام حاوی ویتامین هایی است که با اسیدیته و بیماری صبحگاهی مقابله می کند.
3 – آیا خوردن انبه در اواخر دوران بارداری خطرناک است؟
مصرف بیش از حد انبه در سه ماهه آخر بارداری می تواند به دیابت بارداری منجر شود و لازم است در مصرف آن زیاده روی نشود.
4 – چگونه انبه رسیده را تشخیص دهیم؟
اگر خوردن انبه رسیده را به انبه کال ترجیح می دهید هنگام خرید به نکات زیر دقت کنید:
- بافت انبه: انبه رسیده کمی نرم است. می توانید انبه را به صورت نارس یا سفت خریداری کرده و بگذارید در منزل برسد اما فراموش نکنید قبل از این که بیش از حد نرم شود آن را میل کنید.
- بوی انبه: اگر انبه بوی شیرینی داشته باشد رسیده است و می توانید آن را بخرید.
بیشتر بخوانید: همه چیز درمورد گیاهخواری در دوران بارداری
منبع: parenting